یک گزارش تازه علمی نشان میدهد هر روز حدود ۸۰۰ زن در جهان به دلیل عوارض ناشی از بارداری و زایمان جان خود را از دست میدهند. مهمترین عارضه مربوط به سقط جنین غیربهداشتی در کشورهای در حال توسعه است که عامل ۹۹ درصد از مرگ و میرهای زنان در این کشورهاست.
این گزارش که توسط محققان موسسه گاتماچر در امریکا تهیه شده میگوید سالانه هفت میلیون زن در کشورهای در حال توسعه نیز بخاطر ابتلا به عوارض سقط جنینهای غیربهداشتی تحت درمان قرار میگیرند، و این در حالیست که میتوان از بروز این عوارض جلوگیری کرد.
علت مرگ و میر ۸ تا ۱۵ درصد زنان در جهان مربوط به سقط جنینهای غیربهداشتی و غیرعلمیست. تامین هزینه درمان زنانی که زنده میمانند اما دچار مشکلات جسمانی بعدی چنین سقط جنینهایی میشوند از جمله مواردیست که برای بسیاری از خانوادههای طبقه متوسط جهان بسختی امکانپذیر است.
سال گذشته سازمان بهداشت جهانی در گزارش سالانه خود اعلام کرده بود که در مقایسه محل سکونت زنان آنهایی که در روستاها زندگی میکنند بیش از زنان شهرنشین در معرض خطرات ناشی از ختم بارداری بودهاند اما در مقایسه میان روستانشینان و شهرنشینان در همه حال زنان جوان بیش از زنان میانسال جان خود را بر اثر سقط جنین و عوارض پس از آن از دست دادهاند.
محققان موسسه گاتماچر با بررسی وضعیت زنان در ۲۴ کشور جهان متوجه شدهاند که بیشترین عوارض ناشی از سقط جنین غیربهداشتی در پاکستان رخ داده است بطوری ۱۴.۶ زن از هر هزار زن در این کشور نیاز به درمانهای پس از ختم بارداری داشتهاند. کمترین میزان رسیدگی بهداشتی نیز مربوط به برزیل بوده که ۲.۴ زن از هر هزار زن به چنین درمانهایی نیازمند شدهاند.
گزارش میگوید بطور عمومی وضعیت در آسیا بدتر از سایر قارههاست و بطوریکه از هر هزار زن آسیایی ۸.۲ نفر آنها به مراقبتهای بهداشتی پس از سقط جنین نیاز داشتهاند. زنان افریقایی با میانگین ۶.۷ نفر از هر هزار نفر پس از آسیاییها، و زنان ساکن در کشورهای امریکای لاتین با ۵.۳ نفر از هر هزار نفر نیازمند درمانهای پزشکی بودهاند.
محققان میگویند از جنبه اقتصادی هر ساله چیزی حدود ۲۳۲ میلیون دلار در کشورهای در حال توسعه برای درمان زنانی که سقط جنین غیربهداشتی داشتهاند صرف میشود و این در حالیست که گروهی از این زنان به دلیل ابتلا به بیماریهای مزمن هرگز در طول زندگی خود بطور کامل بهبودی پیدا نمیکنند.
محققان موسسه گاتماچر در گزارش خود مینویسند همه آنچه در این گزارش آمده مربوط به مواردیست که در مراکز بهداشتی به ثبت رسیدهاند ولی گروه بزرگی از زنان یا هرگز به مراکز بهداشتی مراجعه نمیکنند و یا بدون این که علت مرگ آنها مشخص شود در فهرست درگذشتگان قرار میگیرند.
سازمان بهداشت جهانی بجز عوارض ناشی از سقط جنین غیربهداشتی چهار عامل دیگر را نیز بعنوان دلایل مرگ و میر زنان معرفی میکند که عبارتند از خونریزی شدید پس از زایمان، عفونت پس از زایمان، فشار خون بالا در دوران بارداری و بلاخره مشکلات وضع حمل. در میان این پنج عامل نرخ مرگ و میر در اثر سقط جنین غیربهداشتی بالاتر از عوامل دیگر است.
هر دو گزارش خاطرنشان کردهاند که در کنار فقر اقتصادی که مانع اصلی در انجام رسیدگی کافی پس از سقط جنین به روش بهداشتیست، اطلاعات کم و مهمتر از همه باورهای فرهنگی باعث میشود زنان عمل سقط جنین را بطور پنهانی انجام دهند.
گزارش موسسه گاتماچر ضمن تایید این عوامل میگوید از ۱۹۰ میلیون بارداری در سال ۲۰۱۴ چیزی نزدیک به ۲۱ میلیون مورد آن به شیوه سقط جنین غیربهداشتی خاتمه یافته، اما مشکل بزرگتر این است که خاتمه بارداری همراه با خاتمه زندگی گروه بزرگی از زنان باردار بوده است.
موسسه گاتماچر در سال ۲۰۰۸ گزارش کرده بوده که علیرغم ممنوعیت قانونی سقط جنین در ایران یک زن از هر چهار زن باردار ۱۵ تا ۴۹ ساله ایرانی از طریق سقط جنین به بارداری خود خاتمه میدهد که این نسبت به ۷۳ هزار مورد سقط جنین در سال میرسد.